PŘÍRODA NA VÁŠ STŮL

Nejlepší jsou na našem stole čerstvé bylinky a rostlinky, utržené přímo ze zahrádky nebo volně v přírodě. Pro ty, co nemají možnost si je nasbírat či vypěstovat, mohou být zdrojem živých a hodnotných látek moje bylinková pesta a nugety. Ve svých skleničkách pro vás uchovávám bylinky i pro zimní období, kdy je jich v přírodě nedostatek.

čerstvé bylinkové petrželové pesto herbiana česnek sůl olej bez alergenů do těstovin na pečivo pod maso

pro ty, co rádi slané

sladká bylinková nugeta sléz od herbiany zdravé mlsání lehká svačinka na pečivo do koláčů na cukroví na lžičku

pro ty, co rádi sladké

Při práci s bylinkami se inspiruji přírodou, která je přirozeně spravedlivá. Neupřednostňuje žádný druh ani způsob bytí, nevylučuje ani neodmítá žádnou rostlinku, žádné zvíře. Nejsem vegan. Na poctivém a jednoduše upraveném mase si občas ráda pochutnám, tvaroh, vajíčka, máslo a bryndzu přímo miluji. Přesto tvoří převážnou část mého jídelníčku rostlinná strava. Nejlépe čerstvá.

Toto vnímání přírody se také odráží v mých produktech. Jsou vyrobeny převážně z bylinek a jiných rostlinek podle jejich aktuální dostupnosti. Snažím se vše co nejméně a nejjednodušeji zpracovávat, přírodu při své práci co nejméně narušovat.

Nejsem striktním zastáncem žádného z vyhraněných životních stylů. Některé jejich myšlenky se mi však líbí a proto je následuji v životě i při práci s bylinkami:

Živé potraviny jsou jedním z nejlepších zdrojů obživy. Nedochází v nich k modifikaci výživných látek, minerálů a vitamínů, zachovávají si své původní nutriční hodnoty. Obsahují aktivní enzymy, kterými napomáhají lepšímu vstřebání a využitelnosti živin v našem těle. Někdy je tepelná úprava potřebná, mnohdy je to však jen zvyk.

Většina z mých produktů není tepelně zpracovaná vůbec nebo jen velmi mírně (třeba když rozpouštím kakaové máslo při nízké teplotě, jeho bod tání je 33° C).

Všechny mé produkty, které jsou zcela zpracovávány podle zásad živé stravy, tedy všechny činnosti jsou prováděny do teploty 42 °C, jsou označeny štítkem RAW.
Uvádí se, že ideální rozložení stravy by mělo být v poměru 1:2 živočišná a rostlinná jídla. Obecně. Myslím, že pokud je člověk zdravý, není tak svázaný při hledání své vlastní stravovací rovnováhy a vhodného rozložení potravin. Někdy si však i při plném zdraví tělo řekne o odlehčenou stravu. Třeba v teplejším letním období.

Přesto, že nejsem vegan, většina mých bylinkových výrobků je čistě rostlinného původu. Je to i proto, že z vlastní zkušenosti vím, že není vždy lehké zakoupit si kvalitní rostlinný výrobek. Veganské výrobky jsou dnes sice už dobře dostupné i v běžném obchodě, od jejich používání mě však mnohdy odrazuje přeplácané složení a průmyslové zpracování. Výsledný produkt nemá s živou přírodou již nic společného.

Moje produkty opravdu čistě rostlinného původu jsou označené štítkem VEGAN.

Bylinky, které používám, jsou buď pěstovány přirozeným způsobem, bez použití průmyslových hnojiv a chemických ochranných přípravků, a nebo jsou nasbírány v čisté přírodě v oblasti přírodního parku Čeřínek a blízkého okolí.

Sbírám je v doporučenou dobu. Jiná hodina je určená např. pro sběr měsíčku, jiná pro levanduli. Vhodná doba se liší také podle toho, jestli se sbírají listy nebo květy. Důležité také je, zda se rostlina sbírá před rozkvětem, v rozkvětu nebo až po něm.

Bylinky zpracovávám ihned po sběru.

Ostatní suroviny uchovávám podle optimálních doporučení – hlídám teploty, vlhkost, sluneční záření, sleduji trvanlivost.
Respektuji přirozené cykly přírody. Sortiment pest a nuget se proto liší podle toho, jak jsou dostupné bylinky.

Ty, které se cíleně pěstují, jsou vysázeny mimo skleníky, v přirozených podmínkách, bez pomocí „urychlovačů“. Tedy, pokud se nepočítá to, že je zalévám, odpleveluji a zpívám jim na dobrou noc 😊.

Půda není obdělávána ve velkém, není zatěžována chemickými přípravky.

Na sběr vyrážím většinou pěšky nebo na kole.