BylinkyKopřiva – královna jarních bylinek

09/05/2019by herbiana
https://herbiana.cz/wp-content/uploads/2019/05/kopřiva-královna-jarních-bylinek.jpg

Kopřiva je dobře dostupná a velmi rozšířená bylinka. Kvůli tomu je často řazená mezi plevele, nazývaná královnou rumišť. Díky své síle a léčivým účinkům si však zaslouží být spíše královnou jarních bylinek.

 

PROČ PÁLÍ?

Důvod, proč všichni známe kopřivu, jsou její žahavé chloupky. Má je vlastně dvojí. Jedny jemné a ohebné, při doteku o nich většinou ani nevíme. Ty druhé jsou tvrdé, duté a jakoby skleněné, při jakémkoli dotyku se ulomí a to, co obsahují, vyteče ven. A popálí nám kůži. Ještě donedávna se mělo za to, že je to díky kyselině mravenčí. Šikovní vědátoři však vyzkoumali, že je to kombinace:

• histaminu – na podráždění kůže
• acetylcholinu – na vyvolání pocitu pálení
• a serotoninu – na zvýšení účinků dvou předchozích látek (protože proč troškařit 😊 )

 

KOPŘIVA V KUCHYNI

Kopřivy jsou nejlepší právě teď, v dubnu. Od května v nich přibývá dusitanů, ubývá dobrá chuť a jsou také hůře stravitelné. Do jídla vybírám mladé výhonky, jedno či dvě svrchní patra, víc ne – dolní, tmavší listy už nejsou tak jemné a křehké.

Podobně jako třeba mladý špenát nebo jiná listová zelenina si kopřivy žádají jemné zacházení. Když tepelná úprava, tak šetrná a co nejkratší. To se lehce řekne, ale jak na to, aby nám nespálily jazyk a přitom si zachovaly vitamíny?

Možností, jak kopřivy upravit, je více. A vždy jde o totéž: zkrotit žahavé chloupky. Výhonky buď krátce proleji horkou vodou nebo je nechám minutku spařit v cedníku. Dvě až tři prohození v pánvi, na troše másla či sádla štiplavost také spolehlivě zaženou.

V kuchyni ji používám do salátů, do polévek i pomazánek, jako čaj i do ovocného smoothie, dělám z ní kopřivové sádlo a vynikající kopřivové pesto. 😊

 

PESTO Z KOPŘIV

Nejlepší jsou v jídle čerstvě nasbírané a upravené kopřivy. Pokud se však výlet do přírody nepodaří zařadit do nabitého denního harmonogramu, sáhnu po pestu do lednice.😊

Kopřivy sbírám v čisté přírodě, zpracovávám šetrně a ihned po sběru. Společnost jim v pestu dělají už jen za studena lisované oleje, česnek a špetka soli. A někdy také slunečnicová semínka.

 

jarní kopřivové pesto očistná kůra z kopřiv podle herbiany

Všechna pesta dodávají jídlu zajímavou a originální chuť, spoustu výživných a lehce stravitelných látek. To kopřivové navíc také velkou spoustu minerálů, hlavně železa a hořčíku. Navíc má kopřiva mnoho skvělých účinků na zdraví: čiští krev, podporuje její tvorbu, reguluje množství cukru v krvi, působí proti revmatu, zlepšuje trávení a krevní oběh. No a o dobrém vlivu kopřiv na krásné a zdravé vlasy ví jistě každý 😊

Dobrou chuť!