BylinkyKopřiva – královna jarních bylinek

20/04/2020by herbiana
https://herbiana.cz/wp-content/uploads/2019/05/kopřiva-královna-jarních-bylinek.jpg

Kopřivě se díky její síle, léčivým účinkům a nutričnímu obsahu říká královna jarních bylinek. Je to jedna z nejznámějších a nejrozšířenějších bylinek u nás. Bývala hojnou součástí jídelníčku našich předků a právem si pro své vlastnosti toto místo zaslouží. Dnes ji známe spíše jako léčivý prostředek, já však věřím, že se opět vrátí i do těch našich.

 

PROČ PÁLÍ?

Kopřivu a její žahavé chloupky znají asi všichni. Tyto chloupky jsou dvojího druhu. Jedny jemné a ohebné, při doteku o nich většinou ani nevíme. Ty druhé jsou tvrdé, duté a jakoby skleněné, při jakémkoli dotyku se ulomí a to, co obsahují, vyteče ven. A popálí nám kůži. Ještě donedávna se mělo za to, že je to díky kyselině mravenčí. Šikovní vědátoři však vyzkoumali, že je to kombinace:

• histaminu – na podráždění kůže
• acetylcholinu – na vyvolání pocitu pálení
• a serotoninu – na zvýšení účinků dvou předchozích látek

 

KOPŘIVA V KUCHYNI

Sbírat kopřivy do jídla je nejlepší přibližně v dubnu nebo krátce kolem něj – tak, aby počasí odpovídalo tomuto přírodnímu období. Od června kopřivy ukládají dusičnany, což není dobré pro zdraví a zhoršuje to také jejich chuť a stravitelnost. Jako u většiny bylinek jsou nejlepší mladé výhonky.

Tepelná úprava u kopřiv není zcela nevyhnutná, je to však jednoduchý a spolehlivý způsob, jak z ní odstranit žahavé a pro nás nepřívětivé látky.

Možností úpravy je více. Výhonky se buď prolejí horkou vodou nebo se nechají krátce spařit v cedníku. Dvě až tři prohození na rozehřáté pánvi, na troše tuku, její štiplavost také spolehlivě zaženou.

Kopřiva obohacuje náš jídelníček o velké množství minerálů (zejména hořčíku a železa) a vitamínů (především C a skupiny B). Náloží svých aminokyselin podporuje pevnost vlasů či nehtů a také skvěle zasytí. Vysoký obsah chlorofylu v kopřivách posiluje organizmus a jeho fyziologické funkce. Pomáhá čistit krev, podporuje krvetvorbu, reguluje množství cukru v krvi, působí protirevmaticky, zlepšuje trávení a oběh v těle.

V kuchyni kopřivu používám například do salátů, polévek a omáček, do nádivek i pomazánek. A samozřejmě z ní dělám vynikající kopřivové pesto 😊

 

PESTO Z KOPŘIV

Kopřivové pesto má mírně pikantní chuť, která skvěle ladí se zralými sýry a výraznějšími pokrmy. Vynikající je i samotné na pečivu, ráda ho přidávám do pomazánek, polévek a omáček. Vlastně všude tam, kam dávám samotnou čerstvou kopřivu. Když se nedostanu do přírody, ráda sáhnu po pestu do lednice.

Na mém facebookovém profilu Herbiana.cz se můžete podívat na tipy a recepty osvědčených jídel s pesty.

Dobrou chuť!

jarní kopřivové pesto očistná kůra z kopřiv podle herbiany