BYLINKOVÉ NUGETY

Skleničky plné čerstvých bylinek, zdravých tuků, sladké a přirozeně barevné

Pokud máte rádi sladké a přitom nechcete zatížit své svědomí ani trávení, vyzkoušejte bylinkovou nugetu. Najdete v ní samou přírodu. Bylinky, kakaové máslo, med či jiná přírodní sladidla, např. třtinový nebo datlový sirup. A když se do nugety přidá ještě mléko nebo oříšky, je k nerozeznání od čokolády.

Pro ty, kterým nesvědčí laktóza, oříšky a med, jsem připravila všechny příchutě nuget v NEALERGO složení.

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/nugeta_mesicek_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÁ NUGETA

MĚSÍČEK

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/nugeta_slez_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÁ NUGETA

SLÉZ

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/nugeta_levandule_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÁ NUGETA

LEVANDULE

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/nugeta_rakytnik_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÁ NUGETA

RAKYTNÍK

JAK NUGETU POUŽÍT

Na čerstvý chléb, bagety, housky, rohlíky.

Do palačinek, na lívance, vafle a na vdolky.

Do cukroví. Na slepení lineckých koleček, do krémů, na ozdobení dortů, do cheesecaků.

Do domácích čokoládových bonbonů.
V šulánkách (těstovinách, gnocchi) se rozpustí jako máslo. Pak už zbývá jen vše posypat tvarohem, mákem či ořechy.

Do rýžového nákypu.

Na různé druhy kaší.

Do všech sladkých jídel jako náhrada másla pro vegany (nugety označené štítkem VEGAN).
K oblíbenému filmu. Stačí sklenička a lžička 😊.

Ke kafíčku.

K dětským kukuřičným křupkám.

Do bílého jogurtu, třeba s ovesnými vločkami

recepty a fotkyDALŠÍ TIPY NA NUGETOVÉ TVOŘENÍ NAJDETE NA MÉM FACEBOOKU

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/nugeta_levandule_portfolio_item.jpg

JAK NUGETY VYRÁBÍM

Stejně jako u pesta jsou základem nugety bylinky a oleje. Dále je v nich také kakaové máslo, díky kterému má nugeta krémovou konzistenci a neodolatelnou vůni čokolády. Z bylinek používám nejčastěji květy, protože obsahují nejvíce minerálů a nugetu krásně zabarví, což je velké plus při bylinkovém kuchtění zejména pro děti.

I zde se držím zásady, co nejméně a co nejkratší dobu zpracovávat suroviny. V nugetách jsou bylinky buď přímo čerstvé, rozmělněné, nebo ve formě sirupu, který si sama vyrábím. Za studena vyluhované bylinky nebo vymačkanou šťávu z rakytníku smíchám se sladidly – medem, třtinovým cukrem, agáve nebo datlovým sirupem. Všechny potřebné přísady smíchám, naplním skleničky a je hotovo.

JAK VZNIKLA PRVNÍ NUGETA

Z bylinek jsem dělala pesta, která slavila úspěch v mém blízkém okolí velký úspěch. Tedy především mezi dospěláky. U malých dětí obvykle jen tehdy, když jsem je důkladně „schovala“ během přípravy jídla.

Přemýšlela jsem, jak bylinky přiblížit i dětem. Nugeta tedy nevznikla náhodou, jako třeba můj levandulový sirup nebo bylinková pesta, ale jako mise „bylinky do dětského bříška snadno a rychle“ 😊. Zkoušela jsem různé varianty. S medem, se sušeným mlíčkem, s oříšky. Ve snaze vyhnout se bílému cukru jsem sáhla také po méně obvyklých vzdálenějších surovinách, jako např. agáve či datlový sirup. Nejsem sice zarputilý bojovník proti bílému rafinovanému cukru, ale protože ho máme všude kolem sebe již dost v běžné stravě v jídelnách, ve zmrzlinách, na akcích pro děti apod., chtěla jsem alespoň ty nugety pro děti trochu odlehčit.

V nabídce mám pro vás připraveny ty, které nejvíce chutnaly.