BYLINKOVÁ PESTA

Skleničky plné čerstvých bylinek, zdravých olejů, českého česneku a soli

Pesto je skvělá věc. Koncentrovaná chuť bylin a česneku v podobě roztíratelné pomazánky si najde uplatnění v každé kuchyni.

Pokud už máte zkušenost s tradičním pestem, třeba s bazalkovým, u bylinkového oceníte hlavně jeho trvanlivost. Otevřené vydrží v lednici mnoho týdnů. Neobsahuje oříšky ani sýr, proto si ho můžete dopřát i tehdy, když si potřebujete nebo chcete dát pauzu od alergenů.

Dnes už si bez pesta náš jídelníček ani neumím představit.

čerstvé bylinkové pesto ze šalvěje zdravý přírodní produkt bez chemie z převážně českých surovin vegan

BYLINKOVÉ PESTO

ŠAJVĚJ

bylikové pesto z mrkvové natě čertvá lehce stravitelná svačina večeře snídaně

BYLINKOVÉ PESTO

MRKEV

čerstvé pesto z mladého ječmene zdravý přírodní lehce stravitelný bez chemie

BYLINKOVÉ PESTO

MLADÝ JEČMEN

čerstvé bylinkové pesto z českého měsíčku od herbiany lehká vyvážená strava bez alergenů

BYLINKOVÉ PESTO

MĚSÍČEK

čerstvé bylinkové petrželové pesto herbiana česnek sůl olej bez alergenů do těstovin na pečivo pod maso

BYLINKOVÉ PESTO

PETRŽEL

pesto z čerstvého libečku od herbiany do polévek do těstovin na pečivo do masa

BYLINKOVÉ PESTO

LIBEČEK

JAK PESTO POUŽÍT

Na čerstvý chléb, bagety, housky, rohlíky, jen tak bez ničeho dalšího.

Na pečivo v kombinaci s tvarohem či různými druhy sýrů.

Na topinky i jednohubky, pro chuť i pro parádu.

Do veganských hamburgerů.

Nebo třeba do pomazánek.
Do těstovin. Nejenže je ochutí, ale zároveň je i příjemně promastí, proto se nelepí ani po vychladnutí.

Do šťouchaných brambor s cibulkou, které pak už nic víc nepotřebují.

Bramborové kaši i dušené rýži dodá pesto originální vzhled na talíři a zajímavou chuť na jazyku.

Jen tak, spolu se zeleninou jako příloha k masu.

Jako součást dipů nebo omáček.

Pro zvýraznění chuti do marinád.

K různým zeleninovým a těstovinovým salátům buď s opraženým pečivem nebo s grilovaným masem.

recepty a fotkyDALŠÍ TIPY NA PESTOVÉ TVOŘENÍ NAJDETE NA MÉM FACEBOOKU

chléb chleba pečivo s bylinkovým pestem rozmarýn bazalka libeček petrželka lehká vyvážená zdravá večeře

JAK PESTA VYRÁBÍM

Do pest používám zelené měkké části bylinek. Sbírám vždy mladé výhonky nebo horní lístky rostlinek. Jsou chutné, šťavnaté a kromě výživných látek obsahují také velké množství enzymů. Oleje, česnek i sůl pochází z české produkce, tedy kromě toho olivového 😊.

Suroviny mechanicky velmi šetrně zpracovávám, obvykle v řádu jednotek, nanejvýš několika málo desítek vteřin. Rozdíl v délce zpracování je daný tím, že některé bylinky jsou přirozeně tužší (obsahují méně vody), proto potřebují o pár vteřin více. Vše se obejde bez tepelné úpravy a bez přidání chemie.