BYLINKOVÁ PESTA

Skleničky plné čerstvých bylinek, zdravých olejů, českého česneku a soli

Pesto je skvělá věc. Koncentrovaná chuť bylin a česneku v podobě roztíratelné pomazánky si najde uplatnění v každé kuchyni.

Pokud už máte zkušenost s tradičním pestem, třeba s bazalkovým, u bylinkového oceníte hlavně jeho trvanlivost. Otevřené vydrží v lednici mnoho týdnů. Neobsahuje oříšky ani sýr, proto si ho můžete dopřát i tehdy, když si potřebujete nebo chcete dát pauzu od alergenů.

Dnes už si bez pesta náš jídelníček ani neumím představit.

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/pesto_salvej_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÉ PESTO

ŠAJVĚJ

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/pesto_mrkev_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÉ PESTO

MRKEV

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/pesto_mlady_jecmen_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÉ PESTO

MLADÝ JEČMEN

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/pesto_mesicek_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÉ PESTO

MĚSÍČEK

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/pesto_petrzel_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÉ PESTO

PETRŽEL

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/01/pesto_libecek_portfolio_item.jpg

BYLINKOVÉ PESTO

LIBEČEK

JAK PESTO POUŽÍT

Na čerstvý chléb, bagety, housky, rohlíky, jen tak bez ničeho dalšího.

Na pečivo v kombinaci s tvarohem či různými druhy sýrů.

Na topinky i jednohubky, pro chuť i pro parádu.

Do veganských hamburgerů.

Nebo třeba do pomazánek.
Do těstovin. Nejenže je ochutí, ale zároveň je i příjemně promastí, proto se nelepí ani po vychladnutí.

Do šťouchaných brambor s cibulkou, které pak už nic víc nepotřebují.

Bramborové kaši i dušené rýži dodá pesto originální vzhled na talíři a zajímavou chuť na jazyku.

Jen tak, spolu se zeleninou jako příloha k masu.

Jako součást dipů nebo omáček.

Pro zvýraznění chuti do marinád.

K různým zeleninovým a těstovinovým salátům buď s opraženým pečivem nebo s grilovaným masem.

recepty a fotkyDALŠÍ TIPY NA PESTOVÉ TVOŘENÍ NAJDETE NA MÉM FACEBOOKU

http://herbiana.cz/wp-content/uploads/2018/03/pecivo_bylinky_bylinkova-pesta.jpg

JAK PESTA VYRÁBÍM

Do pest používám zelené měkké části bylinek. Sbírám vždy mladé výhonky nebo horní lístky rostlinek. Jsou chutné, šťavnaté a kromě výživných látek obsahují také velké množství enzymů. Oleje, česnek i sůl pochází z české produkce, tedy kromě toho olivového 😊.

Suroviny mechanicky velmi šetrně zpracovávám, obvykle v řádu jednotek, nanejvýš několika málo desítek vteřin. Rozdíl v délce zpracování je daný tím, že některé bylinky jsou přirozeně tužší (obsahují méně vody), proto potřebují o pár vteřin více. Vše se obejde bez tepelné úpravy a bez přidání chemie.