Kód: 181/S R 181/S R2 181/S D 181/S D2 Zvolte variantu

BYLINKOVÁ SŮL

45 Kč 175 Kč 45 Kč 175 Kč od 45 Kč
Připraveno Připraveno do 5 dnů Připraveno Připraveno do 5 dnů Zvolte variantu
Varianta:

Sůl s bylinkami na vaření, pečení nebo dochucování. Posolí, okoření a přidá jídlu i trochu barevnosti.

S bylinkovou solí je to v kuchyni tak jednoduché :-) Jídlo se posolí stejným množstvím jako obvykle a vše je hotovo.

Bylinky jsou v soli jemně rozmělněné, sušené i čerstvé, proto má sůl přímo barvu bylinky. 

Oblíbila jsem si tyto dvě chutě bylinkové soli:

  • Sůl s řepou a tymiánem

- mořská sůl, řepa červená, tymián obecný, kuchyňská cibule.

  • Sůl s divokými bylinkami (vitamínka)

- mořská sůl, kopřiva dvoudomá, divoká cibule, mateřídouška

 

V pytlíčku s průhledným okýnkem je 50 g soli. Je to hezké balení, jako dárek nebo na první vyzkoušení. Pokud si sůl oblíbíte, můžete si ji objednat i ve větším balení, ve výběru nahoře u obrázku. A nebo si ji také vyrobit doma. 

 

Bylinková sůl: recept

Sůl se může spojit s téměř kteroukoliv jedlou bylinkou. 

Sůl nejdříve jemně rozmixuji s čerstvou bylinkou. Množství bylinky záleží na vaší chuti, mě se osvědčily 2 hrstky bylinky a 500 g soli. Váha u bylinky záleží na tom, kolik v ní je vody, proto ji měřím na hrstky. Jako první bylinku, pro mělnění na čerstvo, můžete použít například nať cibule, česneku, libečku, špenátu, mangoldu a také řepu, cibuli nebo jinou oblíbenou zeleninu. Té dávám méně - 1 hrst. Vodnatější bylinky/rostlinky stačí méně, sůl by se v ní rozpustila. 

Rozmixovanou sůl rozložím do tenčí vrstvy a nechám sušit podobně jako bylinky na čaj, v teplé tmavé místnosti. Pokud se vám bude zdát, že sůl schne pomalu, může pomoct také pečící trouba, na 50 - 70 stupňů, 1 - 2 hodiny. Sůl první den vícekrát promíchávám, aby zůstala sypká. Většinou je sůl dobře suchá během 2 - 3 dnů.     

Do usušené bylinkové soli potom přidám ještě rozmělněnou sušenou bylinku, voňavou, pro chuť - například tymián nebo mateřídoušku. 

Dobrou chuť!

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: