Bylinka, která je stejně hezká jako je i užitečná. Já si ji zakořenila doma na zahrádce, její blankytně modré květy na nás koukají také ve volné přírodě – z příkopů podél cest, na loukách i na mýtinách.
Její nejsilnější vlastností je péče o trávicí orgány.
Pojí se k ní toto úsloví:
Krása a úspěch jsou skryté ve zdravých játrech.
A opravdu, její obsahové látky podporují především správnou funkci jater a dobrou látkovou výměnu.
To však není všechno. Čekanka také
- zlepšuje práci srdce
- působí proti častému nočnímu buzení
- podporuje koloběh žluči v těle – její tvorbu i odplavování jejího nadměrného množství
- posiluje pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek (obklad ze silného odvaru)
Čekanka v kuchyni
Nejčastěji v kuchyni používám čerstvé listy čekanky. Nechají se nasekat podobně jako třeba bršlicové nebo petrželové a přidají se na namazané pečivo, do polévky na závěr vaření, do salátů či dresingů.
Kombinuji je především s potravinami, které také podporují správnou funkci jater a tvoří tak spolu harmonické spojení:
- grep, mrkev, červená řepa, jablko, zelí, vlašské ořechy, lněné semínko, olivový olej, česnek
Chuťově se hodí také různým druhům masa, zejména k těm jemnějším a šťavnatějším (kuřecí stehna, vepřová krkovice). Vynikající je i s vajíčky a středně zralými sýry.
Z bylinek si čekanka nejlépe rozumí s pampeliškou, která ještě více zvýrazňuje její účinky. Z této dvojice bylin je také vynikající pesto.
K jídlu je vhodný pouze mladý list nebo kořen čekanky. Květ jedlý není, do čaje je však jako stvořená.
Tipy pro každý den
Jeden z mých oblíbených receptů, do kterého čekanku používám, je řepný salát. Je jednoduchý a vaše játra vám za něj poděkují. Do nastrouhané řepy (používám čerstvou) přidám 2 hrstky vlašských ořechů, 2 lžíce citronové šťávy, dvě hrsti nasekaných čekankových listů, jemně nasekaný stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje a sůl podle chuti.
Pokud máte mé čekankové pesto, stačí k řepě, oříškům a citrónu přidat jednu jeho vrchovatou lžíci a salát je hotový – v pestu jsou již obsaženy čtyři poslední suroviny z receptu.
Salát je nejlepší 2–3 hodiny uležený.
Další způsob využití čekanky ocení především dámy. Je to obklad pro osvěžení pokožky a zmírnění tvorby vrásek. Nejlepší jsou obklady z čerstvé čekanky. Rozmělněné listy se na bavlněné látce přiloží na pokožku po dobu 10 minut. Listy se rozmělní v hmoždíři, použít lze také třeba paličku na maso či jiný „klepáček“. Jde o to jemně narušit strukturu listů, aby se z nich mohla uvolnit šťáva.
Pokud nemáte čerstvou čekanku po ruce, nevadí. Má oblíbená bylinkářka, Aurélia Dugasová, má osvědčený recept na obklad ze sušeného kořene a květu, který koupíte v lékárně či bylinkářství. Dvě lžíce kořene a dvě lžíce květu zalejte čtvrtlitrem studené vody, nechejte 2 hodiny macerovat, poté pomalu zahřívejte a nechte mírně probublávat 15 minut. Vlažný obklad se nechá 20 minut působit.
Čekankové puky
Možná z obchodů znáte čekankové puky, které se získávají z vyšlechtěných druhů čekanky. Mají jemnou a křupavou strukturu, hezkou bíložlutou barvu a příjemnou nasládle hořkou chuť.
Pěstují se tzv. rychlením, kdy se vrstvičkou půdy zahrnují předpěstované kořeny čekanky a nechají růst ve tmě po dobu 5-8 týdnů. Čekanka díky absenci světla nezezelená, vyroste ale nevyzraje. Pro gastronomii jsou puky jistě skvělé, obsahovými látkami a účinky se však listům divoké čekanky zdaleka nevyrovnají.