BylinkyČekanka obecná

31/05/2020by herbiana
https://herbiana.cz/wp-content/uploads/2020/05/cekanka_blog_00.jpg

Bylinka, která je stejně hezká jako je i užitečná. Já si ji zakořenila doma na zahrádce, její blankytně modré květy na nás koukají také ve volné přírodě – z příkopů podél cest, na loukách i na mýtinách.

Její nejsilnější vlastností je péče o trávicí orgány.

Pojí se k ní toto úsloví:

Krása a úspěch jsou skryté ve zdravých játrech.

A opravdu, její obsahové látky podporují především správnou funkci jater a dobrou látkovou výměnu.

To však není všechno. Čekanka také

  • zlepšuje práci srdce
  • působí proti častému nočnímu buzení
  • podporuje koloběh žluči v těle – její tvorbu i odplavování jejího nadměrného množství
  • posiluje pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek (obklad ze silného odvaru)

Čekanka v kuchyni

Nejčastěji v kuchyni používám čerstvé listy čekanky. Nechají se nasekat podobně jako třeba bršlicové nebo petrželové a přidají se na namazané pečivo, do polévky na závěr vaření, do salátů či dresingů.

svazek čekanky obecné základ pro bylinkové pesto nebo salát pro vaše zdravá játra podporující zažívání

 

Kombinuji je především s potravinami, které také podporují správnou funkci jater a tvoří tak spolu harmonické spojení:

  • grep, mrkev, červená řepa, jablko, zelí, vlašské ořechy, lněné semínko, olivový olej, česnek

Chuťově se hodí také různým druhům masa, zejména k těm jemnějším a šťavnatějším (kuřecí stehna, vepřová krkovice). Vynikající je i s vajíčky a středně zralými sýry.

Z bylinek si čekanka nejlépe rozumí s pampeliškou, která ještě více zvýrazňuje její účinky. Z této dvojice bylin je také vynikající pesto.

K jídlu je vhodný pouze mladý list nebo kořen čekanky. Květ jedlý není, do čaje je však jako stvořená.

Tipy pro každý den

Jeden z mých oblíbených receptů, do kterého čekanku používám, je řepný salát. Je jednoduchý a vaše játra vám za něj poděkují. Do nastrouhané řepy (používám čerstvou) přidám 2 hrstky vlašských ořechů, 2 lžíce citronové šťávy, dvě hrsti nasekaných čekankových listů, jemně nasekaný stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje a sůl podle chuti.

Pokud máte mé čekankové pesto, stačí k řepě, oříškům a citrónu přidat jednu jeho vrchovatou lžíci a salát je hotový – v pestu jsou již obsaženy čtyři poslední suroviny z receptu.

Salát je nejlepší 2–3 hodiny uležený.

 

Další způsob využití čekanky ocení především dámy. Je to obklad pro osvěžení pokožky a zmírnění tvorby vrásek. Nejlepší jsou obklady z čerstvé čekanky. Rozmělněné listy se na bavlněné látce přiloží na pokožku po dobu 10 minut. Listy se rozmělní v hmoždíři, použít lze také třeba paličku na maso či jiný „klepáček“. Jde o to jemně narušit strukturu listů, aby se z nich mohla uvolnit šťáva.

Pokud nemáte čerstvou čekanku po ruce, nevadí. Má oblíbená bylinkářka, Aurélia Dugasová, má osvědčený recept na obklad ze sušeného kořene a květu, který koupíte v lékárně či bylinkářství. Dvě lžíce kořene a dvě lžíce květu zalejte čtvrtlitrem studené vody, nechejte 2 hodiny macerovat, poté pomalu zahřívejte a nechte mírně probublávat 15 minut. Vlažný obklad se nechá 20 minut působit.

Čekankové puky

Možná z obchodů znáte čekankové puky, které se získávají z vyšlechtěných druhů čekanky. Mají jemnou a křupavou strukturu, hezkou bíložlutou barvu a příjemnou nasládle hořkou chuť.

Pěstují se tzv. rychlením, kdy se vrstvičkou půdy zahrnují předpěstované kořeny čekanky a nechají růst ve tmě po dobu 5-8 týdnů. Čekanka díky absenci světla nezezelená, vyroste ale nevyzraje. Pro gastronomii jsou puky jistě skvělé, obsahovými látkami a účinky se však listům divoké čekanky zdaleka nevyrovnají.