Kód: 175/JAH 175/JAH2 175/MER 175/RAK 175/SVE Zvolte variantu

DŽEMY S BYLINKOU

65 Kč 65 Kč 65 Kč 75 Kč 65 Kč od 65 Kč
Připraveno Připraveno Připraveno Momentálně nedostupné Připraveno Zvolte variantu
Varianta:

Džem ze sezónního ovoce s bylinkou 

Kategorie: Další bylinkové výrobky
Hmostnost: 150 g

Za našich babiček se jim říkalo marmeláda. Dnes jsou to džemy. Vevnitř jsou však stále stejné.  Plné ovoce, sladkokyselé a jsou hned pryč :-)

Džemy dělám pro radost, když je větší úroda ovoce, než se v létě sní. A jak by to bylo, kdybych k ovoci ještě nepřidala bylinku, Provoní je, zjemní a přidá jim i něco pro zdraví. Letos se můžu podělit o tyto:

 

Rakytníkový džem s meduňkou

- rakytníková šťáva, cukr, pektin

 

Meruňkový džem s meduňkou

- meruňky, meduňka, cukr

 

Džem s jahodami, rebarborou a mateřídouškou 

- jahody, rebarbora, mateřídouška, cukr 

 

Džem s jahodami, černým rybízem a bezem

- jahody, černý rybíz, černý bez květ, cukr 

 

Švestkový džem s levandulí

- švestky, levandulový výluh, cukr, pektin 

 

Pokud byste některý z mých džemů chtěli ochutnat, nahoře u obrázku je výběr do košíku. Pokud byste ho rádi vyrobili doma, čtěte dál :-) 

Džem s bylinkou: recept

Džemy vyrábím podle jednoduchého receptu - ovoce se svaří s cukrem a nechá na mírnější teplotě pomalu zhoustnout. Jak dlouho, záleží na množství vody, které v sobě ovoce má. Pokud byste rádi ovoce zahušťovali na vyšší teplotu, rychleji, pravidelně ho promíchávejte, může se ze spodu trochu připékat.

Bylinky přidávám do džemu na konec, když už je ohřívání vypnuté. Dobře je do džemu vmíchám, aby byly celé obalené a nezůstávaly na povrchu. Bylinky dávám do džemu sušené, rozmělněné. Některé se lehce rozetřou mezi dlaněmi, třeba meduňka nebo bez, některé tužší je lepší mělnit v hmoždíři. Vyzkoušet můžete i jiné bylinky, podle vaší chuti :-)  

Cukru dávám stejné množství jako ovoce. Pokud je ovoce sladší, například jahody nebo zralejší meruňky, stačí ho méně.   

Pokud přidávám do džemu rebarboru, nechávám ji nejdříve podusit pár minut samotnou a teprve potom přidám další ovoce. 

I rakytníkový džem vyrábím stejně, jen ne z celého ovoce ale z vylisované šťávy. Proto také přidávám pektin, který šťávu zahustí na džem. Pektin dávám také do švestkového džemu, pro zahuštění levandulového výluhu.

Pokud máte rádi hladší džem, bez kousků ovoce, můžete ovoce rozemlet na mlýnku nebo rozmačkat například vidličkou.  

Dobrou chuť! 

 

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: