Jak si vyrobit svůj čaj

Čaj si doma můžete vyrobit i z vlastních bylinek. Mnozí to jistě děláte a máte zkušenosti, jak bylinky sbírat, sušit, které dát spolu a kolik jich použít. Kdo to ještě nezkusil a rád by na začátek nějakou pomocnou ruku, jednu vám teď nabízím :-)

Z čerstvých nebo sušených bylin?

Čerstvé bylinky jsou do čaje vynikající. Hned po utržení mají nejvíce látek a chuti. Většina bylinek je sušením, mražením nebo další úpravou ztrácí. Jako vždy, však existují malé výjimky, kdy i při úpravě bylinky můžou něco získat - např. při fermentaci získají více probiotických látek. Některé bylinky zase po usušení dokážou lépe uvolnit vůni, například tymián, rozmarýn, šalvěj nebo majoránka. 

Výhodou sušených bylinek je jejich trvanlivost. I když se část jejich vlastnosti sušením ztratí, vydrží na zimu a na jaro, než si zase budeme moct udělat čaj z těch čerstvých. Pokud bylinku dobře usušíme a uskladníme, zachová si svých látek více. 

Sběr bylinek a rostlinek

Často se u čajů rozlišuje, jestli se udělají z květu, z listu, z natě nebo kořene. Všechny části rostlinky mají většinou stejné nebo velmi podobné složení, mění se množství obsažených látek. Například chlorofyl se najde v kořenech, v nati i v květech rostlin, nejvíce je ho však v nati - v listech a stoncích, méně v květech a ještě méně v plodech (semenech) a kořenech. V květech bývá zase více minerálů a barviv, kořeny a plody bývají bohaté na zásobní látky. U většiny známých bylinek můžete použít do čaje všechny jejich části.   

Bylinky na sušení sbíráme nejlépe za suchého a slunečného dne. Pokud chcete bylinku použít začerstva, můžete ji utrhnout i po dešti. 

Každá část bylinky má také svůj čas během dne, kdy je nejlepší ji sbírat. U kořene je to brzo ráno, listy během dopoledne a květy nejlépe kolem poledne. Je to proto, že síla a působení látek v bylince postupně vzlíná během dne od kořene ke květům a zpátky. Pokud se vám však nepodaří bylinky nasbírat v tyto časy, nesmutněte, látek je v nich dost v každou denní hodinu. 

Pokud to jde, bylinky sbíráme nejlépe rukama. Některé bylinky, například květ řebříčku, se sbírají ručně hůře, je potřeba použít obě ruce (nebo nůžky). aby se neutrhla celá rostlinka i s kořeny. Bylinky vždy sbírejte šetrně, odvděčí se vám svým působením. Strhaná bylinka ztrácí spoustu látek a sil už při sběru. Kov a plast bylinkám svědčí méně než ruce a dřevo. 

Bylinky sbírejte do prodyšných obalů - papírových, látkových, do košíku. V neprodyšných už po chvilce zavadnou.   

Sušení a uchování

I při sušení svědčí bylinkám prodyšnost - sušit se můžou například v papírových krabicích, na sítech, na papíře i na dřevě.

Pokud máte možnost, sušte bylinky přirozeně, v teplém (kolem 30 - 35 stupňů) a suchém prostředí, mimo přímého sluníčka. Bylinky uschnou tak, jak potřebují a zachovají si mnoho svých látek. Může to být například na půdě, pod pergolou, v seníku, za zastíněným oknem.  

Že jsou dobře usušené a můžou se uskladnit, poznáte podle lupnutí/prasknutí, když bylinku stlačíte, a také se lehce v kterékoliv části oddělí. Listy a jednovrstvé květy schnou rychleji, stonky, plody a bohatší květy pomaleji (i několik dnů). Počkejte, až bude dobře prosušená i ta nejsilnější část rostlinky. 

Usušenou bylinku dejte z teplého sušícího místa nejdříve na chvilku (nejlépe alespoň hodinku, dvě) do místnosti, ve které ji budete skladovat, teprve potom ji dejte do obalu. Zvykne si tu na novou teplotu a nezapaří se v obalu. 

Dlouhodobé uskladnění 

Stejně jako při sběru, i pro uskladnění na delší čas svědčí bylinkám prodyšné obaly - papírové/látkové pytlíky nebo skleněné/keramické s prodyšným/papírovým uzávěrem. Bylinky skladujte na suchém větratelném místě a pokud vám to místnost dovolí, nestlačujte a neupěchovávejte je - odvděčí se vám zachováním vůně, barvy a mnoha dalších látek.

Krátkodobé uskladnění

Pokud byste chtěli mít bylinky "po ruce" v kuchyni, kde se vaří a bývá vyšší vlhkost, uložte je do méně prodyšného nebo neprodyšného obalu - například do sklenice s víkem.

Mě se osvědčilo skladovat bylinky v suché místnosti v papírových pytlích nebo sklenicích a do kuchyně si donést vždy jen menší množství, na spotřebování. Záleží také kolik bylinky máte a jestli ji chcete používat hned nebo až v zimě, kdy nebudou čerstvé zelené bylinky.  

Míchání bylinek 

Příroda je krásně rozmanitá a přitom jednoduchá. Dokáže vést a přitom nechat svobodu. Doporučuje, nenutí. Upozorňuje, nezakazuje. Neříká, co se smí a co se nesmí.

Tato slova mě napadla, když jsem začala psát řádky o tom, které bylinky dát spolu do čaje, kolik a jak. Ti z vás, kteří se bylinkám věnujete a máte  vlastní zkušenost, mi nejspíš dáte za pravdu, že nejspolehlivějším rádcem je v tomto vlastní poznání - co tělu každého z nás sedí. Protože ani ten nejlepší lékař, ani ten největší odborník není v našem těle a nedokáže pocítit to, co my. Z druhé strany, kdo stojí na začátku nebo se více věnuje něčemu jinému, přivítá nějakou tu radu, návod, inspiraci. V bylinkových knížkách i na různých webových stránkách jich najdete spousty, ráda připojím i něco ode mně:

  • více-druhové čaje - každá bylinka obsahuje hodně látek sama o sobě, proto nejčastěji dávám do čaje 2-3 bylinky, výjimečně 4-5. Čaj s mnoha bylinkami umí být krásně barevný, jako dárek určitě potěší a nemějte obavy, neuškodí :-) Pro tělo je však, hlavně dlouhodobě, mnohem přívětivější, když zpracovává méně druhů. Čím více látek, tím větší možnost, že si některé z nich nebudou navzájem sedět a i účinkově látky lépe vyniknou, pokud mezi sebou nesoupeří
  • jedno-druhové čaje - ty se nejlépe osvědčí tam, kde je bylinka potřebná pro nějaký důležitý zdravotní přínos, pokud má opravdu pomoct léčit. Sama příroda nejlépe ví, jak látky poskládat a v jakém množství, aby měly potřebný účinek. Pokud tedy potřebujete bylinku pro zdraví, použijte do čaje jen jednu a přidejte ji klidně o trochu více nebo častěji během dne. Jako lék pijte takto bylinku jen určitou dobu, dva týdny, nejdéle čtyři u některých jemnějších bylinek. I jedno-druhový čaj však můžete pít běžně, dlouhodoběji, pokud vám chutná, jen pro začátek dávejte o něco menší množství bylinky (nejvíce 1 lžíci na litr vody). Až na ni přivyknete a bude vám s ní dobře, neobjeví se nějaké potíže, můžete množství bylinky zvýšit
  • množství bylinek do čaje - pokud pijete čaj pro sebe, pro chuť, obvyklé množství je 1 lžíce na litr vody. Pokud je bylinka aromatičtější a v účincích silnější (například šalvěj, levandule, třezalka, kopřiva), stačí ji menší množství, podle velikosti 2 - 5 kvítků/lístků. Pokud je bylinka jemnější (sléz, heřmánek, jahodník), může jí být i větší množství. I tady platí, než bylinku poznáte a zvyknete si na ni, raději dejte menší množství
  • která bylinka je "ta moje"? Říká se, že bylinku pozná člověk podle vůně, podle chuti. Vzpomínám si, že jako malá jsem vždy babičku prosila o "ten čajík". Nevěděla jsem, co v něm bylo za bylinky a jaké měly účinky. Vybrala jsem si podle chuti: heřmánek + mateřídouška + sléz. Dnes si umím vysvětlit proč -  když mám někdy náročnější období, tělo si nejčastěji najde jako odezvu dýchací cesty a tam jsou mi tyto bylinky vždy oporou. Na dýchací cesty jsou dobré i jiné bylinky, dokonce je jich hodně - hluchavky, divizna, černý bez, šípek, lípa, řepík a další. Protože je však každý člověk jiný, má jiné vnitřní prostředí, může mu na stejné potíže sedět jiná bylinka než druhému
  • s tím souvisí výběr bylinky pro zdraví - pokud hledáte bylinku jako lék, může se vám stát, že najdete různá doporučení. Je to tím, že bylinky obsahují spoustu látek, často velmi podobné, liší se jejich množství a vzájemné propojení. Někdy jsem při čtení účinků měla až takový pocit, že každá bylinka je vlastně na všechno. Pokud se vám zdá, že nevíte, podle čeho vybrat, můžete bylinky postupně vyzkoušet, která vám sedne. Pokud není možnost/čas/příležitost bylinky zkoušet, dejte na doporučení - to nejčastěji opakované, které se mnohým osvědčilo. Nebo doporučení tradičních bylinkářů jako je třeba paní Maria Treben, Aurélia a Dionýz Dugasovi, Jiří Janča, Josef Zentrich a další. Měli možnost poznat bylinky a jejich účinky i jejich působení u různých lidí. Časem sami poznáte, jestli je jejich doporučení pro vás to pravé a zůstanete u něj nebo si najdete svou vlastní bylinku
  • jemné/dětské bylinky v čajích -  

Ke konci ještě pár mých oblíbených osvědčených spojení bylinek do čajů:

  • heřmánek-mateřídouška - jemný voňavý čaj, pohladí dýchání, pomůže spánku i dobré náladě 
  • heřmánek-šalvěj - když je potřeba podpořit tělo víc. Heřmánek zjemní výraznou chuť šalvěje a podpoří její sílu pomáhat se záněty 
  • heřmánek-levandule-černý bez - svěží voňavý čaj, pomůže spánku, dýchání i trávení
  • heřmánek-šalvěj-pampeliška - když je tělo zánětem oslabené. Pomůže léčit a zároveň posilnit
  • heřmánek-kmín - jistě znáte tuto dvojici z dětských čajů. Pohladí bříško 
  • kopřiva-pampeliška - sestry královny jarních bylinek. Čistí a posilňují tělo
  • kopřiva-pampeliška-řepík - řepík ještě zvýrazní účinek KaP. Opravdu silný čaj se silnými účinky na celé tělo, na krátkodobější popíjení
  • kopřiva-levandule - voňavý čaj, pohladí trávení, pomůže spánku, uvolnění a při křečích  
  • kopřiva-bříza-pampeliška - bříza umocní čistivé a posilňující účinky KaP, pohladí při nerovnováze pH v těle
  • kopřiva-měsíček - měsíček zjemní výraznou chuť kopřivy, doplní její účinky v pomoci při zánětech
  • bříza-bez černý-sléz - příjemný čaj, čistivé a hladivé účinky na dýchání
  • sléz-měsíček - čaj pro úplně nejmenší děti, pro těhotné a kojící maminky. Působí jemně, široce, čaj na dlouhodobé i celodenní popíjení  
  • maliník-jahodník-borůvka - voňavý výrazný čaj, pohladí přetížené trávení a pomůže vyrovnat koloběh cukru v krvi
  • bříza-kopřiva-lopuch-sléz - konejšivý čaj, pohladí při výkyvech pH v těle, harmonizuje a velmi ozdravujíce působí na vlasovou pokožku  
  • růže-řebříček-maliník-kontryhel - voňavý čaj, pohladí ženské tělo, povzbudí jeho fyzickou i emoční stránku 

A pokud byste se o své doma vyrobené čaje s někým chtěli podělit, věnovat je a nemáte možnost si vytvořit vlastní obal, můžu vám nabídnout ten svůj - v sadě pro výrobu vlastního čaje. Je v ní pytlíček s průhledným okýnkem, klipovací páska a etikety.  

sada pro caj04
SADA PRO VLASTNÍ ČAJ
20 Kč

Pytlíček, etikety a klipovací pásek pro vlastní čaj.

Připraveno 
Detail
Kód: 169
1 položek celkem