Kód: 172

LEVANDULOVÝ SIRUP, 1l

200 Kč
Připraveno

Sirup s jemnou svěží chutí, nejen na výrobu limonády. 

Kategorie: Další bylinkové výrobky
Objem: 1000 ml

Levandule je půvabná rostlinka s nezaměnitelnou vůní. Už staletí je oblíbená jako lék, jako péče o pleť a koření v kuchyni. Dnes se z ní dělá také sirup.

Složení: levandulový výluh, cukr, kyselina citronová

 

Podle toho, jak se sirup vyrábí, má buď výraznou levandulovou chuť nebo je jemnější a po levanduli jen voní.

Pokud se výluh dělá za tepla, svařením bylinky, má sirup výraznou levandulovou chuť a vůni, po silicích, které určitě znáte z levandulových mýdel. Pokud se vyrobí za studena, má svěží chuť a jemně levandulovou vůní, bez silic, které se do výluhu při nižších teplotách nedostanou.  

Já jsem si oblíbila sirup se studeným výluhem, níže najde postup :-)

 

 

 

 

Levandulový sirup: recept

  • květy levandule
  • voda
  • cukr (1 kg na 1 litr výluhu)
  • kyselina citronová (1 g na 1 litr výluhu)

Do nádoby pro louhování vložte květy levandule, zalejte vodou tak, aby byly květy ponořené a překryjte nádobu ubrouskem nebo prodyšnou látkou. Já používám jako nádobu sklenici, je do ní vidět a lépe se tak odhadne potřebná doba louhování. Většinou je to kolem 48 hodin.

Pokud budete sirup pít hned po vyrobení, stačí zalít květy studenou vodou z kohoutku. Pokud byste si ho chtěli uchovat na zimu, zalejte je vychlazenou převařenou vodou. 

Sklenici první den nechávám na teplém slunečném místě. Ke konci dne začne být výluh modrofialový a to je čas přenést sklenici do místnosti s příjemnou pokojovou teplotou, už však ne na sluníčku. Někdy se na povrchu udělá povlak, lžící ho vyberte a dolejte vodu. Ke konci druhého dne už je výluh tmavě zabarvený. Slejte ho přes plátno do hrnce a zahřejte na teplotu kolem 70 stupňů. Přidejte cukr a kyselinu citronovou (pro uchování na zimu sirupu svědčí lépe) nebo citronovou šťávu, pokud budete pít sirup hned po vyrobení. Nechte dobře rozpustit a ještě teplý sirup naplňte do lahví.   

Sirup se nejčastěji používá na výrobu limonády, v poměru 1:10 vody. Pokud však rádi pečete na sladko, pomůže vám ochutit krémy, sušenky, želatinu nebo jím můžete zakápnout palačinky, lívance.   

 

 

 -

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: