Levandule je půvabná rostlinka s nezaměnitelnou vůní. Už staletí je oblíbená jako lék, jako péče o pleť a koření v kuchyni. Dnes se z ní dělá také sirup.
Složení: levandulový výluh, cukr, kyselina citronová
Podle toho, jak se sirup vyrábí, má buď výraznou levandulovou chuť nebo je jemnější a po levanduli jen voní.
Pokud se výluh dělá za tepla, svařením bylinky, má sirup výraznou levandulovou chuť a vůni, po silicích, které určitě znáte z levandulových mýdel. Pokud se vyrobí za studena, má svěží chuť a jemně levandulovou vůní, bez silic, které se do výluhu při nižších teplotách nedostanou.
Já jsem si oblíbila sirup se studeným výluhem, níže najde postup :-)
Levandulový sirup: recept
- květy levandule
- voda
- cukr (1 kg na 1 litr výluhu)
- kyselina citronová (1 g na 1 litr výluhu)
Do nádoby pro louhování vložte květy levandule, zalejte vodou tak, aby byly květy ponořené a překryjte nádobu ubrouskem nebo prodyšnou látkou. Já používám jako nádobu sklenici, je do ní vidět a lépe se tak odhadne potřebná doba louhování. Většinou je to kolem 48 hodin.
Pokud budete sirup pít hned po vyrobení, stačí zalít květy studenou vodou z kohoutku. Pokud byste si ho chtěli uchovat na zimu, zalejte je vychlazenou převařenou vodou.
Sklenici první den nechávám na teplém slunečném místě. Ke konci dne začne být výluh modrofialový a to je čas přenést sklenici do místnosti s příjemnou pokojovou teplotou, už však ne na sluníčku. Někdy se na povrchu udělá povlak, lžící ho vyberte a dolejte vodu. Ke konci druhého dne už je výluh tmavě zabarvený. Slejte ho přes plátno do hrnce a zahřejte na teplotu kolem 70 stupňů. Přidejte cukr a kyselinu citronovou (pro uchování na zimu sirupu svědčí lépe) nebo citronovou šťávu, pokud budete pít sirup hned po vyrobení. Nechte dobře rozpustit a ještě teplý sirup naplňte do lahví.
Sirup se nejčastěji používá na výrobu limonády, v poměru 1:10 vody. Pokud však rádi pečete na sladko, pomůže vám ochutit krémy, sušenky, želatinu nebo jím můžete zakápnout palačinky, lívance.
-
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.