Pokud máte rádi sladké a přitom nechcete zatížit své svědomí ani trávení, vyzkoušejte bylinkovou nugetu. Najdete v ní samou přírodu. Bylinky, kakaové máslo, med či jiná přírodní sladidla, např. třtinový nebo datlový sirup. A když se do nugety přidá ještě mléko nebo oříšky, je k nerozeznání od čokolády.
Pro ty, kterým nesvědčí laktóza, oříšky a med, jsem připravila všechny příchutě nuget v NEALERGO složení.
Stejně jako u pesta jsou základem nugety bylinky a oleje. Dále je v nich také kakaové máslo, díky kterému má nugeta krémovou konzistenci a neodolatelnou vůni čokolády. Z bylinek používám nejčastěji květy, protože obsahují nejvíce minerálů a nugetu krásně zabarví, což je velké plus při bylinkovém kuchtění zejména pro děti.
I zde se držím zásady, co nejméně a co nejkratší dobu zpracovávat suroviny. V nugetách jsou bylinky buď přímo čerstvé, rozmělněné, nebo ve formě sirupu, který si sama vyrábím. Za studena vyluhované bylinky nebo vymačkanou šťávu z rakytníku smíchám se sladidly – medem, třtinovým cukrem, agáve nebo datlovým sirupem. Všechny potřebné přísady smíchám, naplním skleničky a je hotovo.
Z bylinek jsem dělala pesta, která slavila úspěch v mém blízkém okolí velký úspěch. Tedy především mezi dospěláky. U malých dětí obvykle jen tehdy, když jsem je důkladně „schovala“ během přípravy jídla.
Přemýšlela jsem, jak bylinky přiblížit i dětem. Nugeta tedy nevznikla náhodou, jako třeba můj levandulový sirup nebo bylinková pesta, ale jako mise „bylinky do dětského bříška snadno a rychle“ 😊. Zkoušela jsem různé varianty. S medem, se sušeným mlíčkem, s oříšky. Ve snaze vyhnout se bílému cukru jsem sáhla také po méně obvyklých vzdálenějších surovinách, jako např. agáve či datlový sirup. Nejsem sice zarputilý bojovník proti bílému rafinovanému cukru, ale protože ho máme všude kolem sebe již dost v běžné stravě v jídelnách, ve zmrzlinách, na akcích pro děti apod., chtěla jsem alespoň ty nugety pro děti trochu odlehčit.
V nabídce mám pro vás připraveny ty, které nejvíce chutnaly.