Pesto je skvělá věc. Koncentrovaná chuť bylin a česneku v podobě roztíratelné pomazánky si najde uplatnění v každé kuchyni.
Pokud už máte zkušenost s tradičním pestem, třeba s bazalkovým, u bylinkového oceníte hlavně jeho trvanlivost. Otevřené vydrží v lednici mnoho týdnů. Neobsahuje oříšky ani sýr, proto si ho můžete dopřát i tehdy, když si potřebujete nebo chcete dát pauzu od alergenů.
Dnes už si bez pesta náš jídelníček ani neumím představit.
Do pest používám zelené měkké části bylinek. Sbírám vždy mladé výhonky nebo horní lístky rostlinek. Jsou chutné, šťavnaté a kromě výživných látek obsahují také velké množství enzymů. Oleje, česnek i sůl pochází z české produkce, tedy kromě toho olivového 😊.
Suroviny mechanicky velmi šetrně zpracovávám, obvykle v řádu jednotek, nanejvýš několika málo desítek vteřin. Rozdíl v délce zpracování je daný tím, že některé bylinky jsou přirozeně tužší (obsahují méně vody), proto potřebují o pár vteřin více. Vše se obejde bez tepelné úpravy a bez přidání chemie.