Toto pesto udělá nejen z těstovin, ale i z rýže, brambor, noků, placek, housek a dalších příloh chutné samostatné jídlo.
Přívlastek "do těstovin" jsem mu dala proto, že je díky dýni a dýňovým semínkům výživově bohatší už samotné a tak k němu stačí opravdu jen jednoduchá příloha. Použít ho však můžete i k jiným jídlům, podle vašeho gusta. Já si ho dávám třeba také do salátů nebo do polévek.
Z bylinek používám do pesta většinou estragon. I když je to naše původní bylinka, je známá hlavně díky francouzské kuchyni, kde patří k nejpoužívanějším bylinkám v kuchyni. Celým názvem je to estragon pelyněk, naše babičky ho používaly jako koření i jako léčivku (pomáhá harmonizovat dolní trávicí cesty).
Jako jedno z mála, vyrábím toto pesto i v zimě. Díky dýni je hřejivé a výživné, což se v chladnějším období hodí. Namísto estragonu do něj dávám bazalku, ze skleníkového pěstování. Tuto bylinku sice naše babičky neznaly, díky našim skoro sousedům z Itálie a jejich pizze však víme, jak moc příjemně chutná a že se také velmi dobře stará o horní trávicí cesty.
Složení: mladé výhonky a listy bylinek, plod dýně Hokkaidó, dýňová semínka, za studena lisovaný lněný olej, česnek, sůl.
TIPY
O bazalce se říká, že je národním kořením Italů a estragon je zase oblíbenou bylinkou ve Francii.
V obou těchto zemích mají v oblibě lehká jídla - těstoviny, bagety, toasty, croissanty.
Vyzkoušíte?
Těstoviny s pestem a slaninou
Zapečená bageta/houska s pestem
Toust s pestem a sýrem
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.