Recepty s pesty
Pesto můžete přidat k jakémukoliv slanému jídlu. Kamkoliv, kde se užijí čerstvé nebo sušené bylinky, koření a sůl. Po pár vyzkoušeních sami jistě poznáte, kde bude mít u vás své místo. Než si ho najde, můžete vyzkoušet některý z mých nápadů a receptů.
Pečivo s pestem
Nejjednodušší a také jedno z nejoblíbenějších použití pesta :-) Čerstvý chléb, topinka, toust, bagetka nebo houska jemně namazaná pestem. K tomu kousek sýra, tvarohu, luštěniny, masa nebo jen kousek čerstvé zeleniny a rychlá snídaně, svačinka nebo i večeře je hotová 😊
Jednoduchý recept s pečivem, kterým pohostíte celou rodinu i návštěvu, je třeba zapékaný trhaný chléb:
Suroviny: celý chléb, sýr, pesto
Postup: nožem udělejte podélné zářezy do chleba, ze strany na stranu tak, aby spodní kůrka zůstala vcelku. Mě se osvědčilo dotahovat zářezy 2 cm nad spodní kůrku. Do zářezů vetřete nožem pesto a vložte plátky sýra. Potom znovu udělejte zářezy, tentokrát shora dolů tak, aby se na něm vytvořila mřížka. I tyto zářezy potřete pestem. Nakonec pestem ještě zlehka potřete vršek chleba a dejte zapéct na 10–15 minut do trouby, než se sýr rozpustí. Výborný je hned po vytažení z trouby :-)
Polévky s pestem
Pesta jsou také výborným přírodním kořením do polévek. Ochutí ji ať už je to vývar, zeleninová či krémová polévka. Já je moc ráda používám právě třeba do krémové:
Suroviny: 100 g červené čočky, 30 g jáhel, 2 větší mrkve, 1 větší cibule, lžíce pesta
Postup: propláchněte čočku a jáhly, podlejte dvěma dcl vody a dejte vařit do změknutí, asi 20-25 minut. Mezi tím si na oleji krátce orestujte nakrájenou cibuli s mrkví. Do mixéru nalejte malý hrnek vlažné vody nebo vývoru, přidejte zeleninu, jáhly i čočku a rozmixujte na jemnou kaši. Postupně přidávejte další vodu/vývar, na polévkovou hustotu. Přelejte do hrnce, nechte pomalu ohřívat, přidejte pesto a sůl podle chuti. Těsně před varem vypněte. Hotovo :-)
A ještě přikládám jeden tip pro pestopolévky :-) Pesto do nich přidávám až nakonec, chvilku před vypnutím, nebo až přímo do talíře - je to proto, aby se zachovalo co nejvíce čerstvých látek z bylinek.
Saláty s pestem
Salátů není nikdy dost. Jsou skvělé jako příloha k různým jídlům nebo jen tak, samotné. A s pestem je jejich příprava velmi jednoduchá.
Suroviny: oblíbená zelenina, citron, sůl, pesto, hořčice
Postup: zeleninu nakrájejte jak jste zvyklí, zakápněte citronem s trochou vody, osolte, přidejte lžíci pesta, 1/2 lžičky hořčice, zamíchejte a nechte chvilku uležet v lednici.
Množství pesta do salátu záleží podle množství zeleniny a také vaši chuti. Na větší misku, pro přibližně 5 porcí, přijde 1 lžíce pesta, pokud si chcete vyrobit salát jen pro sebe, vystačí 1/2 lžičky pesta.
Pesto se hodí také do smetanových dipů, dressingů nebo marinád.
Hlavní jídla s pestem
Toto je kapitola na delší povídání :-)
Na začátek vkládám jednoduché tipy, pro inspiraci. Pokud se budete chtít začíst do receptů, postupně je budu přidávat níže.
Dobrou chuť!
Pesto můžete přidat:
- do těstovin a noků - na jednu porci 1/2 - 1 lžička pesta, podle chuti
- do omáček a přelivů - bešamelová může být pokaždé jiná :-)
- k masu a rybám, na potření, jako dressing nebo hořčice
- na namazání slaných palačinek nebo placek
- na okořenění příloh - do krémového rizota, zakápnutí do bramborové kaše, do šťouchaných brambor
- na ochucená dušené, vařené či grilované zeleniny
Jemně nasládlá kořeněná chuť, která dobře ladí s těstovinami a dalšími přílohami.
Pesto z bylinek podle vašeho výběru nebo velikost pesta podle vašeho přání.